Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2012-02-29 11:58:52.0

Студент ФПМ Олександр Навка – арбітр Федерації футболу


    Існує думка про те, що програмісти та математики не люблять спорт та взагалі за своєю природою пасивні. Студенти нашого факультету повністю спростовують цей міф. Вони активно беруть участь у різних спортивних змаганнях факультету та університету, серед яких найбільш популярними є змагання з футболу.  А нещодавно на нашому факультеті сталася визначна подія: Олександр Навка, студент 4-го курсу (староста КВ-81, заступник голови студентської ради ФПМ та голова спортивного відділу) успішно склав екзамени у школі арбітрів Федерації футболу м. Києва і тепер має право судити всі матчі чемпіонату столиці.  Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю, яке взяла у Олександра кореспондент нашого факультету Тетяна Грибок:
- Поздоровляю  тебе з таким чудовим досягненням!
- Дякую!
- Розкажи, будь ласка, коли ти почав проявляти цікавість до професії арбітра?
- Футболом я захоплювався в ліцеї, але на достатньо хорошому рівні я ніколи не грав. Тоді ж я розпочав судити шкільні матчі з футболу, коли проводив чемпіонат. У мене ця справа гарно виходила, і так чином мене «затягнуло».
- Були ще якісь причини того, чому ти захопився справою арбітра? 

Так, звичайно, і їх було навіть декілька. Перша - я хотів хоч якимось чином бути причетним до футболу. А оскільки  футболістом я не став, то вирішив спробувати себе в ролі арбітра.
Друга причина – це те, що мене завжди приваблювало керувати. А коли мова зайшла про футбольний матч, то питань не виникло взагалі.
Третьою причиною стала можливість отримати великий досвід, адже потрібно мати дуже сильні особисті якості, щоб керувати грою під час матчу.
Ну і, по секрету кажучи, дуже важко було себе змусити ходити в спортивний зал, щоб підтримувати фізичну форму. Це стало ще однією причиною. Так я знайшов хорошу мотивацію для себе.
- Як ти здав екзамен і яку оцінку отримав?
Екзамен проходив в Федерації футболу м. Києва.  Потрібно було обрати білет та без підготовки відповісти на теоретичні запитання. Я відповів на всі 5 запитань, та комітет арбітрів (екзаменаційна комісія) поставили мені оцінку 5.
- Я знаю, що багато студентів хотіли б спробувати себе у ролі арбітра. Який шлях потрібно подолати, щоб досягти цього?
Це одне з популярних питань на всіх сайтах та форумах, які пов’язані з футболом. Перш ніж записатися в школу арбітрів, я багато прочитав розповідей та статей і зробив для себе деякі висновки. А відповідь на це питання така: потрібно звернутись в федерацію футболу за місцем проживання. Якщо ви проживаєте в місті Києві, то це – федерація футболу міста Києва (вул. Металістів, 12), якщо в області, то в обласну федерацію. Там вам все розкажуть, проведуть інструктажі та розпочнуть навчання. Але необхідно розуміти, на що йдеш, адже багато людей кидають цю справу через деякий час, так і не закінчивши навчання.
- Тобто будь-хто може записатися в школу арбітрів?
Так. І для того, щоб поступити в школу арбітрів, ніяких тестів та довідок про здоров’я не вимагають. Щоб закінчити навчання необхідно лише здати теоретичний тест. Але футбольний матч – це тяжкі навантаження. Повинна бути чудова фізична підготовка, адже пробігти два тайми по 45 хвилин на одному диханні зможе не кожна людина... Тому в процесі навчання є ще й фізичний тест, який є головною частиною підготовки арбітра. Якщо не здаєш його, то суддею тобі не бути, навіть, якщо ти маєш чудові теоретичні знання.
- Яким чином проходить тест на фізичну витривалість?

Він ділиться на 2 частини. Перша частина тесту – це біг на короткі дистанції. Потрібно пробігти 40 метрів за 6 секунд 6 разів підряд. Якщо всі 6 разів пробіг не більше, ніж за 6 секунд, то ти з цією частиною тесту впорався.
Далі розпочинається власне тест на витривалість: потрібно пробігти 25 відрізків довжиною 100 метрів. Щоб пройти це випробування, потрібно кожен відрізок пробігти не більше, ніж за 30 секунд. Між забігами 25 секунд перерви. Це найтяжчий тест, але якщо його проходиш, то один тайм ти точно зможеш бігати без проблем.
-  А скільки ти вже провів матчів, відколи розпочав навчання в школі арбітрів?
На професійному рівні, тобто коли я вже судив в федерації, то це вже близько 70 ігор. Команди були дуже різні за віком: від 8 років до 45 років.  Наразі тільки ветеранів ще не було.
- В яких заходах на рівні університету ти вже брав участь як  суддя?
Зараз я арбітр на чемпіонаті НТУУ «КПІ» з футзалу. Також нещодавно відбувся кубок ректора з футзалу, який виграла команда «Профспілка студентів». Там я також був суддею. До того ж я отримав запрошення судити матч НТУУ «КПІ» проти Університету фінансів, який наш університет виграв з рахунком 12 : 0.
- Ти голова спортивного відділу в студентській раді факультету. Які спортивні заходи ви проводите?

Нещодавно на факультеті відбувся чемпіонат з футболу. В ньому взяли участь 6 команд, а це близько 50 гравців. Грали за принципом ігор чемпіонату світу, тобто спочатку групова стадія, а потім стадія плейоф. У фінал вийшли команди «ПНХ» (збірна 6-го курсу) та команда «№1» (збірна 5-го курсу). Перемогла команда «ПНХ» з рахунком 3 : 0.
- Які в тебе футбольні кумири? Клуби?
З кумирами все складно. Тим паче в останній час наші футболісти далекі від того, щоб хтось їх вважав кумирами, адже всі намагаються стати багатими будь-якою ціною. Такі кумири мені не потрібні.
Щодо клубів, то звичайно я фанат «Динамо». Я за нього вболіваю!
- Що тебе більше приваблює: програмування чи спортивна кар’єра?
Арбітр заробляє багато. Але сьогодні він може судити, і все буде нормально, а завтра його можуть дискваліфікувати. Для мене це лише хоббі. Програмування – це головне, чим я хочу займатися в житті. Для того я і поступив на наш факультет. Зараз я вже визначився, що мені більше подобається в сфері програмування: мова Java та розроблення web-застосунків. Тож бажаю всім наполегливості у своїх починаннях!
- Ще раз вітаю тебе і бажаю не зупинятися на досягнутому!

 
 Новини ( 181 ... 195 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 201, зареєстрованих: 0, гостей: 201. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського