Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-05-23 09:01:12.0

«Хмарні технології» від Лабораторії Касперського на ФПМ

    17 травня 2010 року відбувся другий візит наших колег з антивірусної школи Лабораторії Касперського (Москва) для проведення дня антивірусної безпеки з лекцією на тему «Хмарні технології» та для переговорів з питань співробітництва з факультетом прикладної математики. Серед гостей ФПМ були вже знайомі нам з минулого семінару Станіслав Шевченко, Маргарита Бакіна, Юрій Сєкін а також менеджер проектів Юрій Намєстніков, який і провів лекцію з «Cloud Computing».
    Цілі візиту були насправді дуже важливими. Ще з січня місяця 2010 року йде робота по створенню на базі факультету прикладної математики антивірусної лабораторії, яка тісно співпрацюватиме з Лабораторією Касперського (ЛК). На даний час створена група з 15 студентів ФПМ, які під керівництвом Дмитра Комісара навчаються антивірусній безпеці та в рамках студентського бізнес-інкубатора виконують проекти.
В результаті перемов з поважними гостями, проведених за участі декана ФПМ І.А.Дички, заступника декана Є.С.Сулеми та асистента кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем Д.О.Комісара, було прийнято рішення про подальше співробітництво, в рамках якого головним стане наступне:
  •  У 2010/2011 навчальному році буде проведено курс антивірусної безпеки у вигляді вебінарів та двох очних занять. Для цього в кінці вересня 2010 року буде сформовано групу бажаючих відвідувати заняття. Також до курсу будуть включені практичні заняття, що будуть пов‘язані головним чином з аналізом шкідливого коду. Кращим студентам будуть видані сертифікати.
  • Продовжуватиме працювати та розвиватись лабораторія антивірусної безпеки на ФПМ. В рамках цієї роботи вже виконуються реальні та тестові проекти. За умови успішного розвитку антивірусної лабораторії ФПМ кращі студенти отримуватимуть стипендію від ЛК.
  •  До 1 вересня 2010 року антивірусною лабораторією ФПМ буде виконуватись тендерний проект ЛК, за результатами якого кращі студенти зможуть отримати стипендію на наступний навчальний рік.
    Також було підписано договір про співробітництво, в рамах якого факультет прикладної математики працюватиме з Лабораторією Касперського, після чого гості перейшли до спілкування зі студентами. Зокрема, для студентів ФПМ було проведено  лекцію з «хмарних» (cloud) технологій. Ця тема була обрана недарма, бо студенти, які беруть участь у роботі антивірусної лабораторії ФПМ, працюють над створенням методології тестування «хмарних» антивірусних додатків. На лекції були присутні студенти усіх курсів нашого факультету, а також колеги з НАУ.
    Розповідь пана Намєстнікова, менеджера проектів Лабораторії Касперскього, розпочалася з теорії про хмарні технології. Він розповів присутнім, що це технологія обробки даних, в якій комп’ютерні ресурси і потужності надаються користувачеві як Інтернет-сервіс. Користувач має доступ до власних даних, але не може управляти і не повинен піклуватися про інфраструктуру, операційну систему та програмне забезпечення, з яким він працює.
    Для того щоб розібратися в питанні, що стосується актуальності застосування cloud-технологій в антивірусній області, представник Лабораторії Касперського навів статистку щорічних досліджень цієї антивірусної компанії, що свідчать про безперервне збільшення кількості шкідливих програм. За 15 років (з 1992 по 2007 рік) співробітниками ЛК було виявлено близько двох мільйонів унікальних шкідливих програм і тільки за один 2008 рік – 15 мільйонів! У минулому році число комп‘ютерних вірусів в колекції Лабораторії Касперського досягло 33,9 млн, і кількість нових загроз продовжує стрімко зростати. Не треба бути науковцем, щоб здогадатися, що в найближчій перспективі зростання в геометричній прогресії кількості шкідливих додатків досягне критичної точки і призведе до того, що будь-яка антивірусна програма, яка використовує сигнатурний аналіз, залишиться не при справах – надто вже завеликим буде споживання обчислювальних ресурсів користувацького комп’ютера. За прогнозами Юрія Намєстнікова через 5 років антивірусна база сигнатур займатиме близько 1Гб! Не кожен користувач захоче завантажувати кожен день десятки і сотні мегабайт нових антивірусних сигнатур, та й для комп’ютера щоразу обробляти базу в десятки мільйонів записів буде не так вже і легко. А якщо взяти до уваги ще й поліморфні віруси, які вміють самостійно модифікувати свій код та існують в одиничному екземплярі? Ситуація тупикова, і фахівці з Лабораторії Касперського бачать вирішення проблеми в тих самих хмарних технологіях, про які розповідалось вище.
    Представник антивірусної компанії розповів аудиторії, яка, до речі, налічувала понад 50 студентів, про клієнтську та серверну частини cloud-антивіруса. Перша має мінімальний розмір, встановлюється на машини користувачів, містить у своєму складі «движок», що скануює дані та відправляє контрольні суми файлів на сервер. Дислокований у «хмарах» сервер приймає від клієнтів хеші файлів, шукає їх в базі сигнатур вірусів і видає свій вердикт щодо чистоти надісланих даних. У разі виявлення шкідливого коду, сервер надсилає клієнтові відповідні скрипти, виконання яких очищує комп’ютер користувача від шкідливих об’єктів. Подібна схема взаємодії не тільки дозволяє істотно знизити навантаження на апаратні ресурси комп’ютера, але і звільняє користувача від необхідності постійно завантажувати бази сигнатур, а також забезпечує найкращий захист за рахунок застосування системи "колективного розуму", що використовує отриману від багатомільйонної аудиторії інформацію для автоматичного виявлення та класифікації нових видів шкідливих програм.
    Під час семінару присутнім було дуже цікаво, про що свідчили численні запитання на адресу співробітників антивірусної школи Касперського. Після завершення лекції гості залишилися для спілкування з групою Дмитра Комісара, що працює над проектами. Після обговорення перспектив (однією з яких було названо створення повноцінної лабораторії зі штатними співробітниками на базі нашого факультету) нам було вручено стяг з символікою ЛК.
    Все це дозволяє говорити про продовження та розширення співробітництва. Усі бажаючі наступного навчального року зможуть пройти підготовку з курсу антивірусної безпеки, а також підключитися до групи під керівництвом Дмитра для участі в проектах.

 
 Новини ( 271 ... 285 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 190, зареєстрованих: 0, гостей: 190. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського