Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-09-27 13:31:26.0

VІ семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE’10

    Сучасний світ ІТ-технологій вимагає все більше фахівців в галузі комп’ютерної та програмної інженерії. Щоб краще підготувати студентів комп’ютерних спеціальностей нашого університету до вимог сучасного ринку праці у сфері ІТ та розширити їх професійний світогляд, на факультеті прикладної математики щорічно проводиться семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE (Applications of Computer and Software Engineering). Історія семінару-тренінгу ACSE почалась у 2005 році, коли на базі кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем ФПМ відбувся перший семінар на тему "Розробка систем реального часу", який провів провідний фахівець Університету прикладних наук Карінтії (Австрія) пан Крістіан Мадридч. Тоді у семінарі взяло участь 19 студентів кафедри СКС. Але з року в рік кількість учасників семінару-тренінгу поступово зростала, і захід перетворювався на загально факультетський, а згодом й на загально університетський. В цьому році відбувся вже шостий семінар-тренінг ACSE, в якому взяло участь 118 учасників з 8 факультетів НТУУ "КПІ", а саме з ФПМ, ІПСА, ФІОТ, ТЕФ, ПБФ, ФБТ, ФТІ та ХТФ. Враховуючи кількість бажаючих відвідати семінар, організаторам довелось проводити його не в одному з приміщень ФПМ, а в конференц-залі університетської бібліотеки.
    Розповідаючи про семінари-тренінги ACSE слід звернути увагу на особливість цього заходу, яка полягає в тому, що кожен семінар-тренінг являє собою набір з одно-дводенних майстер-класів, лекторами яких є провідні фахівці відомих ІТ-компаній та професори європейських університетів. Кожен майстер-клас завершується невеличким заліковим тестом для учасників, за результатами якого вони можуть отримати сертифікат учасника відповідного майстер-класа. Цей сертифікат вони можуть згодом, коли прийде час працевлаштовуватись, додати до свого так званого "портфоліо", що його зазвичай хочуть бачити роботодавці як підтвердження професійних здатностей молодого фахівця.
    Цього року гостями семінару-тренінгу ACSE’10, який тривав три дні, 21-23 вересня, були представники двох потужних ІТ-компаній: компанії EPAM Systems та представництва корпорації Microsoft в Україні, причому компанія EPAM Systems була представлена цілою командою фахівців, які працюють у білоруському представництві компанії та спеціально прибули з Мінська для участі у семінарі-тренінгу ACSE’10.
 
   В перший день роботи семінару-тренінгу, після офіційного відкриття, відбулась лекція на тему «Компетенції 21 століття або на чому будується корпоративна освіта», яку провів керівник освітніх програм білоруського підрозділу EPAM Systems Юрій Шиляєв. Перед безпосереднім викладом матеріалу лекції пан Шиляєв коротко розповів про EPAM Systems – велику компанію, що працює у сфері ІТ-технологій, підрозділи якої є в США, Угорщині, Великій Британії, Німеччині, Білорусії, Росії та Україні.
    Далі з лекцією на тему «Життєвий цикл проекту» виступив Євген Пешкур, куратор освітніх програм EPAM Systems в університетах Білорусі. Лектор розповів від «А» до «Я» про сучасні погляди на розроблення програмного забезпечення, стадії та підходи до створення програмних продуктів, про те, хто і яким чином складає технічне завдання, координує розробку проекту, тестує та супроводжує продукт, тощо.
    Особливою і дуже цікавою на думку присутніх була лекція Олександра Барановського, тренера Навчального центру EPAM Systems (Мінськ) на тему «Хто такі тестувальники?", що мала місце на другий день проведення семінару-тренінгу. Він розвіяв у переважної більшості присутніх помилкове уявлення про тестувальників, розповів про сучасні технології тестування, про роль та обов’язки тестувальників, про можливості зробити кар’єру в галузі тестування програмного забезпечення.
    Після невеличкої перерви, Олександра Барановського змінив к.т.н. Ігор Блінов, доцент Білоруського державного університету, сертифікований тренер з мови програмування Java. Він провів майстер-клас, який був розділений на 2 уроки. Спочатку лектор розповів про методи ведення тренінгів з Java в Мінську і про наміри компанії EPAM щодо застосування цих методів в НТУУ «КПІ». Для цього організовані курси компанії у двох підрозділах НТУУ "КПІ" – ФПМ та ІПСА. Набір проводиться серед студентів 4 та 5 курсів за результатами співбесіди. Після курсів найуспішнішим слухачам буде надана можливість отримати роботу в компанії EPAM Systems.
    На другому уроку майстер-класа мова йшла про основні особливості Java: сферу застосування, особливості синтаксису, відмінності від інших об’єктно-орієнтованих мов тощо. Ігор Блінов навів аудиторії приклади некоректно написаного коду та запропонував виправити помилки та оптимізувати програмний код з огляду на особливості мови. Поетапно код набував правильного вигляду. Все супроводжувалося коментарями та поясненнями лектора. Він акцентував увагу на тому, що навіть найпростіше завдання на Java треба виконувати так, ніби пишеш частину складного проекту. Лекція велася у вигляді інтерактивної бесіди.
    На третій день ACSE’10 компанію EPAM змінило представництво корпорації Microsoft в Україні. Доповідачем був Сергій Лутай, сертифікований тренер Microsoft, який прибув з Харкова, щоб виступити перед нашими студентами. Тренінг на тему «Розробка веб-додатків з використанням WebMatrix» являв собою майстер-клас зі створення веб-додатку з використанням даної технології. WedMatrix – це рішення класу "все в одному" для розробки сайтів, що працюють на базі Windows. До складу інструментарію WebMatrix включені такі компоненти, як полегшений веб-сервер IIS Developer Express, СУБД SQL Server CE 4, програмні розширення ASP.Net і новий механізм відображення даних на веб-сторінках у моделі MVC (Model View Controller) під назвою ASP.Net Razor. Лектор пояснив, що можливості пакета WebMatrix підходять веб-програмістам будь-якого рівня. Пакет досить простий в освоєнні, щоб розпочати створення власних сайтів з нуля, але при цьому пропонує достатньо розвинені можливості для побудови складних систем на професійному рівні.
    По закінченню третього дня семінару-тренінгу з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE’10 учасникам, які успішно виконали тестові завдання, були урочисто вручені сертифікати від компаній EPAM Systems та Microsoft.
   Отже, підбиваючи підсумки потрібно сказати, що семінари-тренінги ACSE дають можливість нашим студентам отримати найсучасніші, вузько спрямовані знання в галузі ІТ, які згодом дозволять їм стати висококваліфікованими фахівцями, конкурентно-спроможними на ринку праці.

Презентації з семінару:
ProjectLifecycle - компанія "EPAM"
UML - компанія "EPAM"
Web Site Developing With WebMatrix - компанія "Microsoft"
 
 Новини ( 256 ... 270 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 200, зареєстрованих: 0, гостей: 200. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського