Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2008-05-17 14:07:27.0

Україна та Білорусь: студентська дружба без кордонів

     Факультет прикладної математики НТУУ «КПІ» має чимало міжнародних навчальних та наукових зв`язків. Серед постійних партнерів ФПМ такі навчальні заклади, як Університет прикладних наук Карінтії (Австрія), Польсько-Японський інститут інформаційних технологій (Польща), Мюнхенський технічний університет (Німеччина), Технічний університет Удіне (Італія) тощо. Але окрім виконання спільних міжнародних проектів та проведення навчальних та наукових заходів, ФПМ підтримує ще й неофіційні дружні стосунки з іншими вищими навчальними закладами. Такі зв`язки на рівні студентів та викладачів добре сприяють інтеграції нашого університету в міжнародний освітній простір. 

     Одним з прикладів такої неформальної співпраці є дружні відносини з механіко-математичним факультетом Білоруського державного університету (БДУ), який знаходиться у Мінську. Саме туди, до столиці країни-сусідки, було запрошено членів Студентської Ради ФПМ з нагоди святкування п’ятдесятиріччя «МехМату» БДУ. І ось пакунки складено, та поїзд Київ-Мінськ рушив у незабутню подорож до сусідньої держави.

    Минуло дванадцять веселих годин, і СтудРада ФПМ вже у Мінську. Вранці 18 квітня столиця Білорусії вразила негостинно холодною погодою, але посмішки дружніх студентів БДУ, які пришли о шостій ранку на зустріч з українськими  гостями, одразу розвіяли сум у КПІшників. Після першого знайомства студенти вирушили до гуртожитку на поселення. Протягом двадцяти хвилин, з сумками на плечах гості не зводили захоплених очей від вулиць Мінську, архітектура якого багато чим відрізняється від Києва: невисокі будинки, широкі проспекти, відсутність на тротуарах різноманітних торговельних кіосків, новий міський транспорт та неперевершена чистота навколо. Гостинні білоруси поселили українців у гуртожитку готельного типу з доволі високим рівнем комфорту та, знову ж таки, неперевершеним порядком.

    Перший день перебування у Мінську запам`ятався гостям волейбольним матчем, який був досить незвичним, адже гра проходила між командою студентів та командою викладачів механіко-математичного факультету. Цікаво було спостерігати за тим, як педагоги віком від тридцяти до п`ятдесяти років у жовтій формі з написами «ММФ» стрибали по спортмайданчику та влучно забивали голи своїм студентам. Останні також продемонстрували доволі високий рівень гри та з невеликим відривом у рахунку все ж таки виграли у викладачів той незабутній для обох команд матч. Після гри було ще багато різноманітних конкурсів, де так само приймали участь як студентський, так і викладацький склад. По закінченню спортивних змагань студентам ФПМ була запропонована міні екскурсія по Мінську, першим об`єктом якої стала національна бібліотека республіки Білорусь. Коли студенти вийшли з неглибокого мінського метро їм одразу ж відкрився мальовничий вид на поляну, вкриту смарагдово-зеленою травою, де знаходилась величезна двадцятидвох поверхова бібліотека, збудована у вигляду діаманта. Ця будівля, яку до речі побували за наказом президента Лукашенко, вразила наших студентів як розмірами, так і незвичними видами всередині. Вхід до бібліотеки здійснюється за допомогою електронних карток, які отримує кожний користувач після реєстрації. На даху «скарбниці знань» знаходиться оглядовий майданчик, куди можна потрапити за окрему платню та оглянути все навколо з висоти пташиного польоту, та на превеликий жаль студентам факультету прикладної математики не вдалося це зробити, адже майданчик був вже закритий для відвідування. Після огляду бібліотеки студенти побували біля вічного вогню, у парку імені Горького, прогулялись по центру міста.

     Найцікавіше відбулося на другий день перебування студентів ФПМ в гостях у білоруських колег. Саме 19 квітня, у суботу почалося святкування п`ятдесятиріччя механіко-математичного факультету БДУ. Будівля навчального корпусу, прикрашена у стилі казкового королівства, здивувала наших студентів своєю оригінальністю. Всюди висіли казкові шапки магів, на підвіконнях лежали стопки книжок, перев’язаних святковою стрічкою, вікна були закриті шпалерами з малюнком старої цегляної стінки, біля дверей стояли прикрашені мітли, біля кабінетів знаходились написи у казковому стилі з назвою конкурсів, які проводились майже в кожній аудиторії.  Вразив своєю незвичністю «аукціон балів». Це можна порівняти з так званими «шарами», але на «МехМаті» ці «шари» офіційно продавалися на аукціоні. Всі гроші, які було зароблено під час аукціону, пішли у фонд факультету. Дивно, але один залік був проданий за 415 000 білоруських рублів, що складає приблизно 950 гривень!!! Напевно здати залік з цього предмету дуже важко. Після незвичного для наших студентів аукціону святкова програма перенеслась на вулицю. Біля корпусу зібралося багато студентів механіко-математичного факультету БДУ. Було продемонстровано захопливе фаєр-шоу, після якого з`явився декан із святковим привітанням з нагоди ювілею. Але він не просто вийшов – «батько» факультету в`їхав у подвір`я на «Запоріжці»-кабріолеті з написом «ММФ» на капоті. Цей автомобіль декану подарували студенти два роки тому, і з того часу такий урочистий виїзд став традицією. Святкування продовжувалося різноманітними конкурсами у корпусі, після чого всі викладачі та студенти зібралися у великій аудиторії, щоб взяти участь у «прес-конференції». В неофіційній дружній атмосфері студенти задавали своїм педагогам питання різного характеру, доходило навіть до особистих, та на всі питання професори відповідали залюбки, адже саме для відвертої бесіди «студент-викладач» і був призначений цей захід.

     Час наближався до вечора. Студенти ФПМ гадали, що на цьому святкування п`ятдесятиріччя механіко-математичного факультету БДУ скінчиться, та це було не так. Викладачів та студентів очікував ще й святковий концерт у будинку культури залізничників. Виступи декана, його заступників, студентів «МехМату», національного хору Білорусії, дискотека та святковий банкет після концерту – ось що закінчило святкування півстолітнього ювілею. Всім дуже сподобалось. Члени Студентської Ради ФПМ були в захваті від теплого прийому та надзвичайно насиченого позитивними емоціями дня.

     Лист календаря вперто показував, що настало 20 квітня, і це значило, що треба збиратися в зворотну путь. Але багато чого ще хотілося зробити перед від’їздом: прогулятися широкими вулицями по Мінську разом з новими білоруськими друзями, поділитися враженнями про свято та обмінятися контактами. Уїжджати ніхто не хотів, та на київських студентів вже очікував наступний навчальний тиждень. Члени Студентської Ради ФПМ везли з собою до Києва багато незабутніх вражень та приємних спогадів від подорожі до гостинного Мінську. До нових зустрічей, білоруські друзі!

 
 Новини ( 346 ... 360 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 11, зареєстрованих: 0, гостей: 11. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського