Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-11-09 18:09:02.0

Дослідницька група ФПМ взяла участь у Саміті студентських дослідницьких груп «Лабораторії Касперського»

    Приблизно рік тому відбувся перший візит співробітників “Лабораторії Касперського” (Москва) на факультет прикладної математики. Відтоді й розпочалась історія нашої співпраці, що в першу чергу стосується створення та роботи студентської дослідницької групи з антивірусної безпеки (керівник групи – асистент кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем Комісар Дмитро Олександрович).

    27-31 жовтня 2010, в Москві, відбувся “Саміт студентських дослідницьких груп” Антивірусної школи “Лабораторії Касперського”, і наша група була запрошена до участі у цьому заході. Про те, з якими враженнями та творчими планами повернулись з Москви учасники саміту від ФПМ, розповідає Дмитро Олександрович:
    «Основною задачею наших колег був захист результатів літнього тендерного проекту з розробки концепції корпоративної системи  антивірусної  безпеки майбутнього, який було запропоновано “Лабораторією Касперського”. На старт проекту, у червні цього року, вийшло 8 студентських груп з різних університетів Росії та України, але до захисту дісталися тільки 4: збірна Санкт-Петербурзького та Уральського державних університетів, команда Харківського національного університету радіоелектроніки, команда Самарського державного аерокосмічного університету і наша команда у складі – Комісар Дмитро, Томайли Дмитро, Трофименко Олена, Хмеловський Максим.
    Від “Лабораторії Касперського” участь у саміті взяли
Духвалов Андрій, головний архітектор зі стратегічного розвитку (відділ проектування архітектурних рішень); Машевський Юрій, керівник групи зі стратегічного розвитку технологій; Шевченко Станіслав, заступник директора департаменту інновацій та розробки, директор освітнього проекту з вже знайомою нам командою: Маргарита Бакіна, Юрій Сєкін, Юрій Намєсніков, Кулєшов Євген та інші.
    Перший день саміту було присвячено виступам вищезгаданих керівників. Однією з найважливіших проблем було названо кризу розвитку програмного забезпечення в сфері інформаційної безпеки. Отже актуальною задачею для “Лабораторії Касперського”, які і для інших ІТ-компаній, які працюють в галузі антивірусної безпеки, є знаходження принципово нового підходу, що допоможе зробити прорив у цій галузі. Саме ця задача покладається на ініціативні студентські дослідні групи.
    Також з доповіддю про проблеми розвитку науки в університетах виступив Денис Денисов, декан факультету інформаційних систем та технологій МІФІ, підкресливши що навчання в сфері IT-технологій вимагає особливого підходу, що обумовлений швидкістю розвитку цієї галузі.
    Другого дня відбувся захист основних конкурсних робіт, на підготовку яких було витрачено три літні місяці. До речі розробка проходила в три етапи, по кожному з яких було необхідно представити звіти. Від кожної групи були також представлені доповіді, зокрема на такі теми:
-    “Як визначити місцезнаходження мобільного пристрою”,
-    “Як упіймати ботнет”,
-    “Безпека GSM мереж”,
-    “Атаки на банківські мережі”.
    Наша група підготувала доповідь на тему “Cloud security/оцінка захищеності Cloud-систем”.
   Третій день був приcвячений підбиттю підсумків, визначенню переможців та тімбілдінгу. Наша команда посіла друге місце. Організатори відмітили, що наша розробка виконана найбільш глибоко, а розроблене технічне завдання готове до впровадження. Перше місце посіла збірна СпбГУ + УрГУ за інноваційну ідею та отримала 3 тис. доларів на продовження досліджень в цьому напрямку, ще 5 тисяч команда отримає по успішному завершенні проекту.  Ввечері того ж для, після святкового фуршету у боулінг-клубі, між нашими командами було укладено угоду про співробітництво і сумісне завершення проекту.
    Слід відмітити високий рівень організації саміту. Колеги з Москви мають неабиякий досвід в проведенні таких заходів і в них є чому повчитися.

    “Бонусом” для учасників саміту виявилась подорож на завод AGC, що виробляє близько 90% всього плоского скла для Росії. Знаходиться він за 100 км від Москви і відповідає всім стандартам менеджменту якості продукції та виробництва.
    Візит до Москви став одним з важливих кроків в нашому співробітництві з “Лабораторією Касперського”. Були отримані нові завдання та внесена корекція у проекти, що вже в розробці. В січні буде отримано завдання на другий тендерний проект, бюджет якого складає 15 тис євро.
    Другим важливим надбанням був обмін досвідом зі студентами, аспірантами та викладачами з інших університетів. Було намічено теми, за якими нам буде цікаво співпрацювати. Наприклад, колеги з Єкатеринбурга займаються проведенням конкурсів з інформаційної безпеки iCTF, що, безсумнівно, буде дуже цікаво студентам нашого університету.
    Отже висновок такий - можемо, коли захочемо. І можемо набагато більше, коли працюємо разом. Впевнений, що наша група буде розширюватись і вирішувати все більш складні задачі.»
    Що ж, побажаємо удачі нашій дослідницькій групі!
 
 Новини ( 241 ... 255 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 200, зареєстрованих: 0, гостей: 200. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського