Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2013-02-16 00:41:31.0

Інтерв’ю з виконавчим директором асоціації «ІТ України» Валеєвим Віктором Вікторовичем

     Випускники нашого факультету – люди цілеспрямовані та успішні. Завжди цікаво дізнаватися про те, яким чином вони досягли успіху. Отже, пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з випускником кафедри прикладної математики, а нині – виконавчим директором Асоціації «ІТ України» Валеєвим Віктором Вікторовичем:
     - Розпочнемо зі школи… Коли Ви зрозуміли, що саме прикладна математика в НТУУ «КПІ» – це той факультет, де Ви хочете навчатись?
     Мій дядько навчався на кафедрі систем управління, яка згодом відокремилася і стала кафедрою прикладної математики. Він порадив мені вибирати між ІПСА, ФПМ та ФІОТ. Я подав документи на ці факультети, і так склалося, що я продовжив традицію мого дядька, вступивши на кафедру прикладної математики нашого факультету.
     - Ви закінчили навчання в НТУУ «КПІ» 7 років тому. Отже, спогади про роки навчання ще доволі свіжі. Чи не могли б Ви розповісти про найяскравіші моменти з Вашого студентського життя?
     Так, дійсно, спогади свіжі і їх настільки багато, що виділити з них найяскравіші досить-таки складно.... Напевно, найбільше спогадів про лекції з чисельних методів обчислення (посміхається) і, звичайно, про заняття на військовій кафедрі.
     - Що Вам подобалося в навчанні на нашому факультеті? Які були Ваші улюблені дисципліни?
     Я із задоволенням відвідував лекції Маслянка П.П. («Мережі ЕОМ»), Чертова О.Р. («Об’єктно-орієнтоване програмування») та Білостоцького А.І. («Бази даних»), які, крім лекційного матеріалу, намагалися дати студентам якомога більше практичних знань. Опинившись перший раз на співбесіді, я на собі відчув, як мені знадобилися ті знання, які я отримав при вивченні цих дисциплін. Ще однією моєю улюбленою дисципліною була фізика, яку викладав Снарський А.А., фізика взагалі мені завжди подобалася.
     - Ви є директором Асоціації «ІТ України». Які основні цілі Асоціації «ІТ України»?
     Асоціація «ІТ України» опрацьовує три основні питання: робота з владою, розвиток бізнесу та розвиток персоналу. Ми займаємося допомогою в освоєнні компаніями зовнішніх ринків, допомогою в лобіюванні фінансових стимулів розвитку галузі, стимулюванням розвитку внутрішнього ринку ПЗ, вирішенням проблем з веденням бізнесу ІТ-компаніями. Також пріоритетним завданням нашої роботи є  збільшення частки витрат на програмне забезпечення в українській економіці. Все це робиться для того, щоб Україна була більш конкурентоспроможною на світовому ринку ІТ-індустрії. Не менш важливим питанням є розвиток персоналу компаній, починаючи від топ-менеджменту та закінчуючи функціональними підрозділами і студентами – майбутніми співробітниками.
      - Я знаю, що Асоціація «ІТ України» була створена майже 10 років тому. Як за цей час змінилась ситуація в ІТ-індустрії України та світу? Якими є сучасні тенденції в ІТ?
     ІТ-індустрія стала більш зрілою, але нажаль бракує досвідчених фахівців. Зараз в нашій країні приходить розуміння важливості ІТ-галузі, як важливого сектору економіки країни, що активно розвивається, та необхідності підготовки високоякісних кадрів для неї. Слід зазначити, що НТУУ «КПІ» є одним з найпотужніших джерел ІТ-фахівців. На даному етапі у нас налагоджено продуктивну співпрацю з НТУУ «КПІ», але звичайно зупинятися на досягнутому у сфері взаємодії університету і компаній не варто, і хотілося б ще активніше працювати в сфері підготовки ІТ-фахівців.
      - Якою Ви бачите співпрацю між ІТ-компаніями та ВНЗ? Чим ця співпраця може бути корисною для студентів?
     Механізм взаємодії між ІТ-компаніями і ВНЗ вже давно зрозумілий і налагоджений. Основне завдання: компанії мають
отримувати кваліфікованих співробітників, а ВНЗ повинні їх готувати у масштабах, що відповідають існуючим потребам ринку. Звичайно хотілося б, враховуючи нинішній стан ринку праці, щоб ІТ-компанії і держава більше грошей інвестували в процес підготовки ІТ-фахівців. Але на сьогоднішній день стабільних механізмів закріплення відносин між роботодавцями, працівниками та ВНЗ немає. ІТ-компанії готові вкладати гроші і навчати студентів з розрахунком на те, що після проходження спеціалізованих курсів вони залишаться працювати в компанії. У будь-якому іншому випадку існує великий ризик підготувати висококласного фахівця для компанії-конкурента. Цікавим прикладом такої роботи є компанії SoftServe та Luxoft Ukraine, які можуть дозволити собі навчати всіх охочих, але відбирають для роботи в подальшому тільки кращих.
     -  Що б Ви хотіли порадити студентам ФПМ?
     В першу чергу, потрібно для себе визначити, в якому напрямку майбутній фахівець хоче розвиватися. Адже напрямків роботи у ІТ-галузі є досить багато: можна зростати як розробник у великій ІТ-компанії, можна працювати у консалтинговій сфері фахівцем з впровадження ІС, а можна спробувати стати ІТ-директором потужної фінансово-промислової групи. Кожному своє, як-то кажуть. Головне стати гідним фахівцем в тому, чим займаєшся.
     По-друге, на особистому прикладі хочу порадити менше грати в комп’ютерні ігри, які забирають багато часу, адже його можна витратити на більш корисне заняття. Знаю цю проблему сучасної молоді, адже не так давно я сам трохи страждав від цього.
     І, наостанок, хочу побажати завжди розширювати коло знань, бути ерудованою людиною. Потрібно відзначити, що дуже неприємно читати неграмотно складене резюме з купою помилок. Коли ти молодий, то думаєш, що все це не потрібно, а насправді багато чого потрібно знати і вміти, щоб стати успішною людиною. Запам’ятайте, що висот досягають ті люди, які вміють мислити не тільки глибоко, але й широко, та не «зациклені» на чомусь одному.
 
 Новини ( 151 ... 165 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 12, зареєстрованих: 0, гостей: 12. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського