Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-01-18 13:59:25.0

День антивірусної безпеки

    «Хто володіє інформацією, той володіє світом», – сказав колись Уїнстон Черчілль. Дійсно, інформація у сучасному світі – це стратегічний ресурс. Спотворення інформації чи незаконне її розповсюдження може призвести до серйозних наслідків. Отже, надійне збереження інформації та її захист від зловмисників є вельми актуальною проблемою. Тому проведення семінару з питань антивірусного захисту – Дня антивірусної безпеки – за участі фахівців з всесвітньо відомої «Лабораторії Касперського» (Москва) стало визначною подією для студентів нашого університету.

Цей захід відбувся 24 грудня 2009 року на базі факультету прикладної математики НТУУ «КПІ». На семінар були запрошені усі бажаючі і, не дивлячись на складний для багатьох студентів час перед сесією, прийшло чимало учасників. Відкрив семінар декан ФПМ Дичка І.А., який представив гостей та відзначив актуальність теми семінару.
    Основна частина семінару розпочалась з лекції про антивірусний захист пана Станіслава Шевченка, заступника директора департаменту досліджень та розробки ЗАТ «Лабораторія Касперського», керівника проекту «Антивірусна школа». Шановний гість з Москви розповів присутнім про атаки на комп‘ютерні мережі, в першу чергу на соціальні мережі («В контакте», «Одноклассники» тощо), про спам, який розсилається в них, навів статистику атак на соціальні мережі. Лекція пана Шевченка була надзвичайно цікавою, оскільки це була не просто «начитка» матеріалу, а інтерактивна бесіда, в процесі якої присутні мали змогу задавати питання одразу, як вони виникали.
    Наступним виступаючим був пан Олександр Адамов, керівник антивірусної лабораторії ТОВ «Лабораторія дизайн та тест» (Харків), який був одним з організаторів цього семінару. Пан Адамов розповів про Conficker Kido – один з найнебезпечніших з відомих на сьогоднішній день комп’ютерних вірусів (черв’яків). Шкідлива програма була написана на Microsoft Visual C++ і вперше з’явилася в мережі 21 листопада 2008. Вона атакує операційні системи сімейства Microsoft Windows (від Windows 2000 до Windows 7 і Windows Server 2008 R2). На січень 2009 вірус вразив 12 мільйонів комп’ютерів по всьому світі. 13 січня 2009 компанія Microsoft обіцяла 250 000 доларів за інформацію про творців вірусу. Оскільки вірус постійно мутує, то небезпека від його роботи залишається і сьогодні, тому, як зазначив Олександр Адамов, обов‘язково треба постійно оновлювати систему та антивірусні бази.  

    Доповідачі також розповіли про технології розробки антивірусного програмного забезпечення та представили хронологію розвитку програмних продуктів Kaspersky Antivirus та Kaspersky Internet Security з версії 3.х по 10.х.
    Остання частина семінару була проведена пані Маргаритою Бакіною, яка представляє освітній проект «Антивірусна школа – нове джерело ІТ-знань». Антивірусна школа орієнтована на школярів та студентів. Це проект «Лабораторії Касперського», направлений на підвищення грамотності підростаючого покоління в питаннях інформаційної безпеки та сучасних ІТ-технологій. Пані Бакіна розповіла, яким чином можна потрапити до Антивірусної школи та в майбутньому стати співробітником компанії «Лабораторія Касперського». Також нею був запропонований тест, який пройшли всі учасники семінару. Тест показує потенційну належність до табору «світлих», «сірих» чи «темних». «Темні» – це ті, хто пише вірусні програми. «Світлі» – це розробники антивірусних програм. А «сірі» – це ті, хто ще не визначився у своїй позиції. Отже, кожен з учасників семінару зміг дізнатись про свої нахили. Тест також дав інформацію для представників «Лабораторії Касперського» відносно того, хто з учасників семінару може у майбутньому стати співробітником компанії.
    Потрібно відзначити, що захід виявився дійсно цікавим та корисним. Активності учасників сприяло те, що за кожне цікаве запитання доповідачам чи правильну та ґрунтовну відповідь на їх запитання можна було отримати подарунок: фірмову футболку або магнітик. Та це, як виявилося пізніше, було ще не все. Абсолютно всі учасники семінару отримали неочікувані подарунки: картки з безкоштовною ліцензією на Kaspersky Internet Security 2010 тривалістю 3 місяці. А трьом найактивнішим учасникам випала нагода сходити на перегляд фільму «Аватар» до 3D-кінотеатру IMAX разом з шановними гостями.

    Але ж головне, звичайно не подарунки, а інформація, яка дозволить, якщо не володіти світом, то хоча б захистити свій комп’ютер від атак шкідливих програм.
 
 Новини ( 286 ... 300 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 128, зареєстрованих: 0, гостей: 128. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського