Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-04-16 01:00:15.0

Семінар «Розробка додатків для Windows Phone Series 7» на ФПМ

    13 квітня на факультеті прикладної математики відбувся черговий семінар від представництва Microsoft в Україні. Гості з Microsoft-Україна бувають на ФПМ досить часто і презентують нашим студентам різні нововведення у сфері IT-технологій. На цей раз з презентацією на тему «Розробка додатків для Windows Phone Series 7» виступив фахівець із розробки програмного забезпечення Сергій Байдачний, який вже не раз бував у нас в гостях.

    Перед тим, як приступити до основної теми семінару, пан Байдачний розповів про поточну ситуацію на ринку мобільних пристроїв та програмних додатків, кількість яких постійно зростає, а також про те, що в останні роки платформа Windows Mobile здає свої позиції під натиском конкурентів в особі Symbian, Android та Apple iPhone. Тому компанія Microsoft вирішила повністю відмовитися від WM-платформи. Тепер не слід очікувати ані нових версій, ані оновлень для віджилої свій вік мобільної ОС. Натомість Microsoft анонсувала Windows Phone Series 7. Це абсолютно нова операційна система для мобільних пристроїв від Microsoft. З попередніми версіями її ріднить тільки сам факт того, що це ОС для мобільних пристроїв. Нова назва, нове ядро, інша логіка меню, інший інтерфейс – корпорація представила абсолютно нову систему, розірвавши практично всі її зв’язки з попередньою ОС.
    У нової Windows Phone буде декілька вимог до телефону під цією ОС. Серед них Сергій Байдачний відзначив наявність технології Wi-Fi, камери не менше 5 Мпікселів зі спалахом, наявність акселерометра, компасу, можливості розпізнавання і синтезу голосу, Location, Push Notification і, як не дивно, вібрації.
    Після вступу та огляду операційних систем для мобільних пристроїв гість з компанії Microsoft розказав про технологію розробки програмного забезпечення для нової платформи Windows Phone Series 7. Серед інструментів розробника компанією були обрані Silverlight або XNA – на вибір. Оскільки аудиторія складалася в основному із студентів молодших курсів, то Сергій Байдачний сказав пару слів про технологію Silverlight, показав кілька прикладів, в ході чого стало ясно, що програмувати на Silverlight досить просто. Далі була демонстрація створення найпростішої програми в середовищі емулятора Windows Phone, який, до речі, надається безкоштовно і призначається для розробки програмного забезпечення для анонсованого мобільного пристрою від Microsoft.

    Сергій Байдачний розповів також і про те, як потім розповсюджувати ПЗ для WindowsPhone-платформи. Це буде здійснюватися через так званий Market Place – віртуальний магазин додатків для нової ОС, куди будь-який користувач Windows Phone зможе зайти і придбати програмне забезпечення, яке йому сподобалася, за невеликі гроші ($ 2-5 за копію), які згодом перейдуть розробнику цього ПЗ. Таким чином, розробник може згодом заробити, продавши певну кількість копій свого програмного продукту. Таким розробником може стати й будь-який студент, адже розробляти програми для Windows Phone Series 7 не так складно, як може здатися на перший погляд.
    Наприкінці своєї презентації пан Байдачний торкнувся міжнародного конкурсу Imagine Cup 2010, в якому після анонсу корпорацією абсолютно нової платформи для мобільних пристроїв з’явилася й нова номінація, що отримала назву Windows Phone 7 "Rockstar" Award. Переможцям у цій номінації надаються чималі грошові призи, а також ці люди стануть першими в світі володарями Windows Phone. У конкурсі може взяти участь будь-який студент, який встигне до 25 травня подати на конкурс своє програмне забезпечення для WindowsPhone-платформи.

    Наприкінці семінару присутні задали велику кількість запитань, на які Сергій Байдачний дав вичерпні відповіді. Будемо чекати подальших зустрічей з представниками компанії Microsoft з цікавими й актуальними доповідями.
 
 Новини ( 271 ... 285 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 178, зареєстрованих: 0, гостей: 178. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського