Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2013-09-27 04:26:28.0

ІХ Міжнародний семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE’13 на ФПМ

                                                                                                                               

      9 років тому  факультетом прикладної математики була започаткована
традиція проводити в кінці вересня семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE (Applications of Computer and Software Engineering). Цього року ACSE відбувся з 17 по 20 вересня. Факультет прикладної математики проводить цей захід для студентів, аспірантів та викладачів не тільки нашого університету, але й інших університетів. Зокрема, цього року у семінарі-тренінгу ACSE’13, крім студентів КПІ, взяли участь студенти з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного авіаційного університету, Києво-Могилянської академії, Донецького національного технічного університету та Хмельницького національного університету. Цьогорічний захід відбувся за підтримки Асоціації «ІТ України».

    Перший день роботи семінару ACSE’13 розпочався з урочистого відкриття, під час якого з привітаннями виступили декан ФПМ проф. І.А. Дичка, заступник проректора з міжнародної співпраці проф. С.М. Шукаєв, директор освітніх програм компанії EPAM Systems Олена Сирота, керівник програми підготовки молодих фахівців компанії Luxoft Дмитро Рябоконь та віце-президент компанії Miratech  Дмитро Філіпов.

     Після урочистої частини розпочався семінар під назвою «Програмне забезпечення з підвищеними вимогами до надійності», який проводив професор Крістіан Мадріч з Університету прикладних наук Карінтії (Австрія).
Професор Мадріч є почесним гостем ACSE’13, адже саме з його семінару на тему "Розробка систем реального часу" у 2005 році розпочалась історія Міжнародного семінару-тренінгу з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE. Послухати доповідь професора прийшло понад 200 студентів, аспірантів та викладачів. Доповідь професора була надзвичайно цікавою і жвавою. Були розглянуті основні проблеми, з якими зустрічається розробник програмного забезпечення при написанні коду програм з підвищеними вимогами до надійності. Крім того, професор Мадріч проаналізував найпопулярніші мови програмування та можливості їх застосування в умовах підвищеної надійності.
Найбільш вимогливими до питань надійності є автомобільна галузь, аерокосмічна галузь та галузь енергетики.  Професором були продемонстровані основні правила стандартів комісії Австрії з питань надійності, яка здійснює перевірку систем та програм, зроблених для використання у галузях, що вимагають підвищеної надійності.  

      Після завершення першого дня роботи семінару-тренінгу ACSE’13 для всіх
охочих була організована екскурсія до Державного політехнічного музею, який знаходиться у 6 корпусі НТУУ «КПІ».

      Семінари другого дня були проведені під егідою компанії EPAM Systems.  Перший тренінг цього дня мав назву «WebGL – нові можливості нового веба».
Доповідачем на ньому був Юрій Бура, проектний менеджер компанії EPAM Systems, автор книги «Pro Android Web Game Apps», опублікованої видавництвом Apress. Слухачі змогли дізнатися про нові технології у web-програмуванні, зокрема про HTML5. Розповідь була динамічною та пізнавальною, адже на прикладі були показані переваги нового HTML5 та можливості 3D-візуалізації явищ та об’єктів у браузерах.

    Другу лекцію цього дня проводив Андрій Пилипович, провідний спеціаліст  з тестування програмного забезпечення компанії EPAM Systems. На лекції були розглянуті основні питання, які можуть зацікавити студентів, які хочуть присвятити себе професії тестувальника: а саме історія виникнення професії, переваги і недоліки професії, основні технології, які необхідно знати починаючому тестувальнику.
      Третя частина семінару була проведена у вигляді дискусії на тему
«Шлях від ІТ-студента до ІТ-інженера» за участю провідних фахівців компанії EPAM Systems Олени Сироти, Юрія Бури, Вячеслава Яковенко, Олега Цаль-Цалько, Андрія Пилиповича та Євгена Богданова.  Година, відведена на цю частину семінару, пролетіла дуже швидко, її не вистачило на всі запитання, адже їх було дуже багато. Було дійсно корисно послухати поради досвідчених ІТ-фахівців про те, як побудувати власну кар’єру, а також дізнатись, що можна очікувати від технологій майбутнього та й просто поспілкуватись з цікавими людьми.

   Наступною була лекція з тайм-менеджменту Ольги Леонідівни Озерян, старшого викладача кафедри університетської та професійної освіти і права Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, автора багатьох тренінгів та методик. Під час доповіді були проаналізовані основні причини того, чому люди запізнюються на роботу, чому не встигають зробити всі справи, що були заплановані. Також студентам були запропоновані основні методики правильного планування свого часу.

   19 вересня 2013 року відбувся 3-ій день семінару-тренінгу ACSE’13. Цього дня виступали представники компанії Luxoft. Перед початком основних занять Наталія Логунова,
фахівець з підбору персоналу, розповіла про перспективи побудови кар’єри у компанії Luxoft та вимоги до претендентів на програмістські посади.

   Перший майстер-клас провів Ігор Куксюк, провідний програміст компанії Luxoft. Під час заняття були розглянуті на прикладах основи розроблення мобільного програмного забезпечення на платформі Android. Учасники майстер-класу також мали можливість отримати навички практичної роботи з Android SDK та використання інтегрованого  середовища розробки.
    Другий майстер-клас від компанії Luxoft проводив к.т.н. Дмитро Рябоконь. Слухачі навчилися основам побудови математичних моделей з метою оцінки ризиків  фінансового ринку. На прикладі реальних статистичних даних, які знаходяться у відкритому доступі, була побудована прибуткова модель інвестицій. На цьому практикумі переважна кількість студентів була з математично спрямованих факультетів та інститутів: ФПМ, ІПСА та ФМФ.
      Третє заняття цього дня провів Дмитро Приймак, бізнес-аналітик компанії Luxoft. Це вже другий виступ пана Приймака на семінарі-тренінгу з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії. Тренінги Дмитра Приймака завжди є цікавими і збирають велику кількість учасників. На цьогорічному тренінгу у інформативній та динамічній формі було розглянуто основні помилки спілкування, яких ми припускаємось у своєму повсякденному житті. Були надані поради, як правильно спілкуватися у професійній галузі, вести ділове листування, оформлювати документацію.

    Останній робочий день ACSE’13 був присвячений тренінгам від компанії Miratech, розпочався він з вітального слова Катерини Купріянової, менеджера освітніх
програм компанії. Перший тренінг на тему «Технології IBM Power» провів Денис Кирій, провідний ІТ-інженер. Цей тренінг був спрямований на майбутніх фахівців з комп’ютерної інженерії, адже були розглянуті особливості високопродуктивних систем, виконано порівняння популярних систем, а також детально розглянуті технологій від компанії IBM.

     Другий тренінг проводили Олег Леоненко та Євген Меденцій, представники напряму QA в компанії Miratech. Семінар був присвячений автоматизованому тестуванню, сучасним  інструментам та підходам до автоматизації тестування програмних продуктів. Студенти також мали змогу отримати корисні поради щодо працевлаштування та роботи за напрямком автоматизованого тестування.

      Під час урочистої церемонії закриття ACSE’13 організатор семінару-тренінгу, заступник декана ФПМ Сулема Є.С. підбила
підсумки цьогорічного заходу: у ACSE’13 взяв участь 421 учасник з 6 університетів, зокрема з 16-ти факультетів та інститутів НТУУ «КПІ». Найбільш активними виявились студенти 2-го та 3-го курсів – вони склали близько третини всіх учасників.
     Закінчився ІХ Міжнародний семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE’13 урочистим врученням сертифікатів від Університету прикладних наук Карінтії й ІТ-компаній найбільш активним учасникам семінару-тренінгу та дискусією щодо тематики таформату проведення наступного, 10-го семінару-тренінгу. Крім того, студенти мали можливість
задати запитання представникам усіх трьох ІТ-компаній під час імпровізованої дискусійної сесії.

   Отже, бажаємо усім учасникам ACSE’13 успішно застосовувати отримані на семінарах знання тазапрошуємо усіх бажаючих на наступний, ювілейний семінар-тренінг ACSE’14, який відбудеться  у вересні-жовтні 2014 року. Детальна інформація про дату проведення та програму ACSE’14 можна буде отримати на сайті семінару-тренінгу – http://acse.fpm.kpi.ua.

 

The ІХth International workshop on Applications of computer and software engineering(ACSE’13) hold by FAM (Faculty of Applied Mathematics)

      9 years ago the Faculty of Applied Mathematics established the tradition to hold a workshop-training on Applications of computer and software engineering(ACSE) at the end of September.This year ACSE took place from 17th to 20th of September. The Faculty of Applied Mathematics prepared this event for students, lecturers and postgraduates not only from our university, but also for people from the other ones. This year’s ACSE’13 workshop was attended by visitors from KPI, Kyiv National Taras Shevchenko University, National Aviation University, Kyiv-Mohyla Academy, Donetsk National Technical University and Khmelnitsky National University. This year event was supported by association "The IT of Ukraine".
     The first day of the workshop began with ACSE’13 opening ceremony, during which several speeches were made by FAM’s Dean, professor I.A. Dychka, Vice Dean for International Cooperation professor S.M. Shukayev, Head of Educational Programs of EPAM Systems Olena Syrota, Manager of young specialists training program of Luxoft company Dmytro Riabokonh and Vice President of Miratech company Dmytro Filipov.

     After the official part the workshop "Software with high requirements for reliability" conducted by Professor Christian Madrich from Carinthia University of Applied Sciences (Austria) began.
     Professor Madrich was a guest of honor, whereas his lecture in 2005 was devoted to the "Development of real-time systems", which started the history of the International workshop on Applications of Computer and Software Engineering (ACSE).
About 200 undergraduates, postgraduates, and lecturers attended the event. Professor’s speech was very captivating and vivid. Major challenges, encountered by software developers while writing applications’ code with high reliability level, were discussed. Moreover, the Professor analyzed the most popular programming languages and their possible use in areas with high requirements to reliability.
     The most demanding on reliability fields are automotive, aerospace and energy industries. Professor showed some basic rules from standards of Austria Reliability Commission on checking systems and software applications made for use in areas with high reliability requirements.
      The next day workshops were held under the auspices of EPAM Systems company. The first seminar of the day was «WebGL - new features of new Web".
      The reporter on this seminar was Yuri Bura, a project manager of EPAM Systems, the author of «Pro Android Web Game Apps», published by Apress publishing house. Students had an opportunity to learn new web-programming technologies, in particular the HTML5. Yuri Bora’s speech was dynamic and informative; he evidently demonstrated benefits of new HTML5 features and possibilities of 3D-visualization of objects and phenomena in browsers.
     The second lecture of that day was carried out by Andriy Philipovich, a leading software-testing specialist of EPAM Systems company. The lecture reviewed key issues interesting for students wishing to become quality assurance officers: history of the profession, advantages, and disadvantages of it, basic technologies the beginner should know.
      The third part of the seminar was held in the form of discussion on topic "The Way from an IT student to the IT Engineer" involving leading specialists of EPAM Systems: Olena Syrota, Yuri Bura, Viacheslav Yakovenko, Oleg Tsal-Tsalko, Andriy Philipovich
and Evgen Bogdanov.  Time of discussion flew by very quickly and the scheduled hour was not enough to discuss all the issues. It was useful to hear recommendations of experienced IT professionals on how to build your own career and find out what to expect from future technologies and also simply to communicate with interesting people.
     The next lecture was devoted to the problems of time management from Olga Leonidivna Ozeryan, Senior Lecturer in the Department of University’s and Vocational Education and Law in the University of Education Management of the National Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine, the author of many trainings and techniques. In the report many issues were analyzed, among them were the main reasons why people are late for work, why we have not enough time to do all the things planned. Additionally, Mrs Ozeryan offered to the audience the basic techniques for proper time management.
      September 19, 2013 was the third day of the workshop-seminar ACSE’13. This day the Luxoft Company representaives took their turn. Firstly, before the main lectures, a recruitment specialist
Natalia Logunova spoke about the career opportunities in Luxoft company and  requirements for candidates for programmer positions.
      The first workshop was held by Igor Kucksyuk, a leading developer in Luxoft company. During the training, the basics of developing mobile software for Android platform were reviewed. Workshop participants also had an opportunity to get practical skills of work with Android SDK and use an integrated development environment.
     The second Luxoft workshop was presented by Ph.D. Dmytro Riabokon. The audience had an opportunity to learn basics of building mathematical models to assess the risk of financial market. Using the real statistical data the profitable investment model was built. This workshop was attended mainly by students from mathematically focused faculties and institutes: FAM, IASA, and PMF.
     The third training was held by Dmytro Pryimak, a business analyst in Luxoft. That was the second performance of Mr. Primak on the ACSE workshop. Dmytro Pryimak’s trainings are always interesting and collect big audience.
This year’s training in informative and dynamical way revealed basic communicational mistakes, which are made in our everyday life. Mr Pryimak gave hints on how to communicate in a professional sphere, manage business correspondence, design documentation.
     The last workday of ACSE’13 was focused on Miratech company seminars and started with a Kateryna Kupriyanova’s welcome speech, an educational programms manager of this company. The first workshop on "IBM Power Technologies» was presented by Denys Kyriy, a leading IT Engineer. This training oriented to future computer engineering specialists, so it reviewed features of high performance systems, comparison of popular systems, gave detailed description of IBM company technologies.
     The second workshop was held by Oleg Leonenko and Eugen Medentsiy, the representatives of QA department in the Miratech company. The workshop was focused on automated testing, modern advanced tools, and approaches to automation of software testing. Students also had the opportunity to get useful tips about employment process and work in the automated testing area.
     During the ACSE’13 closing ceremony the organizer of the workshop, a Vice Dean of FAM, Associate Professor E.S. Sulema summarized the results of this year’s event: the ACSE’13 visited 421 participants from six universities, including 16 faculties and institutes of NTUU "KPI”. The most active students appeared to be the 2nd and 3rdyear students - they were about a third of the whole participants.
     At the end of IX International workshop-seminar on applications of computer and software engineering ACSE’13 representatives of Carinthia University of Applied Sciences and IT companies gave certificates to the most active listeners of seminar. In addition, the final discussion about subjects and structure of the next, the 10th seminar was organized. At the very end of event, students had an opportunity to ask questions to representatives of all three IT companies in the improvised discussion session.
     Therefore, ending the story about the workshop, we wish all participants of ACSE’13 to successfully implement the knowledge acquired at the seminars and invite everyone to the next anniversary workshop-seminar ACSE’14, which is planned on September-October of 2014. Details about the exact date of the seminar and schedule of ACSE’14 can be found at the workshop’s web-site - http://acse.fpm.kpi.ua.




 
 Новини ( 151 ... 165 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 188, зареєстрованих: 0, гостей: 188. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського