Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2014-03-17 21:03:29.0

Співпраця факультету прикладної математики з ІТ-компаніями

       Активна співпраця з компаніями-роботодавцями є одним з пріоритетних напрямків роботи на факультеті прикладної математики. Це дозволяє забезпечити працевлаштування випускників у відомі міжнародні та українські ІТ-компанії, постійно оновлювати зміст навчальних дисциплін, постійно підвищувати кваліфікацію викладацького складу. Системна робота у цьому напрямку, яка ведеться на ФПМ, дає свої результати. Факультет плідно співпрацює з Асоціацією «ІТ України» та такими відомими ІТ-компаніями, як EPAM Systems, Luxoft, Miratech, GlobalLogic, DataArt, СМК.
       Співпраця ФПМ та компанії EPAM Systems розпочалася у 2010 році з благодійної допомоги компанії на облаштування навчально-дослідної лабораторії. Цей крок компанії є конкретним прикладом співпраці бізнесу та освітнього закладу. Наступним кроком співробітництва стала щорічна активна участь у міжнародному семінарі-тренінгу за прикладних задач
комп’ютерної та програмної інженерії ACSE, що проводиться факультетом. Компанія EPAM Systems розглядає цей семінар як можливість поділитися своєю технічною експертизою із студентами. Цього року на семінарі ACSE’13, який відбувся 17-20 вересня, компанія забезпечила участь своїх фахівців у семінарських заняттях трьох різних форматів: майстер-клас, виступ-доповідь та у новому форматі discussion-panel з експертами EPAM Systems. Новітнім кроком у взаємодії стало запрошення фахівців EPAM Systems для інформаційної підтримки навчального процесу на кафедрі програмного забезпечення комп’ютерних систем ФПМ. Під час занять з дисципліни «Професійна практика програмної інженерії» інженери EPAM діляться своїм досвідом щодо паралельних обчислень та розподілених систем. У компанії є ще багато планів щодо розширення активної співпраці з ФПМ.
       Компанія Luxoft почала активно співпрацювати з ФПМ у 2012 році. Першим кроком у цій співпраці стало укладення угоди між компанією та факультетомпро проходження студентами 3-го курсу навчальної
технологічної практики. Під час цієї практики студенти мають можливість познайомитись з тим, як побудований процес розроблення програмного забезпечення у компанії, та пройти навчальні тренінги. Цього року тренінги були присвячені технології розроблення програмного забезпечення, програмуванню на Java, моделюванню програмного забезпечення, тестуванню програмного забезпечення та розпізнаванню образів. Крім програми літньої практики компанія Luxoft пропонує студентам ФПМ програму інтернатури. Програма інтернатури передбачає комплексне навчання та роботу в реальному проекті, в результаті чого інтерн набуває ґрунтовні практичні знання та протягом року зростає до рівня молодшого спеціаліста, що дозволяє розпочати успішну кар’єру у компанії. Компанія Luxoft не стоїть осторонь життя та навчання студентів ФПМ, тому надала допомогу для купівлі обладнання для мультимедійної лабораторії, а також виступила спонсором семінару-тренінгу ACSE’13.
      
Співробітництво компанії Miratech та ФПМ на сьогодні проводиться за кількома напрямками, які стосуються проведення фахівцями компанії тренінгів та майстер-класів, навчальних курсів та стажування. Нещодавно фахівці компанії провели два тренінги на семінарі ACSE’13, а найближчим часом планується запуск курсу з проектного менеджменту. Навчання триватиме один семестр, а по закінченні планується написання курсової роботи у команді. Це дозволить студентам отримати досвід командних розробок, які застосовують у провідних ІТ-компаніях. Miratech охоче бере студентів 3-5 курсів на практику в своєму київському офісі, де вони мають змогу здобути безцінний досвід роботи у міжнародних проектах.
       Компанія GlobalLogic є одним з традиційних місць працевлаштування випускників ФПМ. Крім того, фахівці компанії беруть участь у навчальних семінарах, що проводяться на ФПМ. Найбільш масштабним з таких заходів був цикл майстер-класів «Експерти GlobalLogic діляться новітніми практиками розробки програмного забезпечення: маленькі секрети від великої компанії». У планах на майбутнє компанії – відкриття на кафедрі
прикладної математики ФПМ спеціалізованої лабораторії та проведення постійно діючих курсів з програмування на С++.
       Партнерству компанії DataArt та ФПМ вже майже три роки, фактично воно триває з моменту відкриття київського офісу компанії. Так вже склалося, що коли тільки-но формувалося ядро команди, і проводився інтенсивний пошук кваліфікованих фахівців, досить часто потрібною людиною виявлявся випускник або студент ФПМ. Тому наступні кроки компанії DataArt та ФПМ назустріч одне одному були вже цілком закономірними і досить швидко переросли у стабільне співробітництво, спрямоване на забезпечення високої якості підготовки кадрів для IT-індустрії. Найбільш інтенсивно співпраця здійснюється у напрямку пристосування змісту навчального процесу до сучасних потреб ринку. Зокрема, зараз ведеться спільна робота з кафедрою системного програмування та спеціалізованих комп’ютерних систем ФПМ по впровадженню передових методологій ведення розробки і найновішого спеціалізованого програмного забезпечення у лабораторні  практикуми, а також курсове та дипломне проектування. Співробітники DataArt регулярно зустрічаються зі студентами ФПМ,
діляться досвідом, проводять семінари та тренінги як суто технологічного спрямування, так і з питань профорієнтації та працевлаштування. Крім того, компанія DataArt регулярно сприяє розвитку лабораторної бази ФПМ, передаючи  колегам-освітянам гостродефіцитне обладнання та технічну документацію, сприяючи у виготовленні тематичних стендів тощо. А ще компанія DataArt регулярно підтримує щорічну студентську наукову конференцію ФПМ «Прикладна математика і комп’ютинг», надаючи призовий фонд для кращих студентів-дослідників.
       За роки співпраці компанії СМК і ФПМ між компанією та факультетом склалися стійкі партнерські відносини в галузі теоретичної та практичної підготовки ІТ-фахівців. Щорічно компанія бере участь у всіх спеціалізованих заходах факультету. Також, компанія є постійним партнером ФПМ з працевлаштування випускників  факультету та проводить для студентів ФПМ безкоштовне навчання у власному Тренінг Центрі з тестування і програмування для Mac/iOS.
        Отже, співпраця ФПМ та провідних ІТ-компаній є різноплановою та охоплює багато аспектів підготовки ІТ-фахівців. Основна мета цієї співпраці – це забезпечення високоякісної освіти.
 
 Новини ( 136 ... 150 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 176, зареєстрованих: 0, гостей: 176. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського