Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2012-05-07 19:50:46.0

Кафедра прикладної математики – 43 роки плідної роботи

       Кафедра прикладної математики є найстарішою кафедрою ФПМ: вона була створена у 1969 році у складі факультету автоматики та електроприладобудування, який згодом став факультетом інформатики та обчислювальної техніки (ФІОТ). А у 1990 році на базі кафедри ПМА був створений новий факультет – факультет прикладної математики. Останні 34 роки кафедрою ПМА завідує професор, д.т.н. Молчанов Олександр Артемович.
-    Олександре Артемовичу, що, на Вашу думку, є найважливішим в роботі кафедри прикладної математики?
-    Безперечно найважливішим у роботі кафедри завжди була, є і буде якісна підготовка фахівців, попит на яких на ринку праці завжди буде на “всі 200 %”. Адже спеціалісти з прикладної математики – це еліта молоді, здатної до точних наук, які в свою чергу потребують серйозного вивчення математики та програмування.
-    Яким Ви бачите розвиток прикладної математики?
-    Спеціальність «Прикладна математика» – одна з небагатьох спеціальностей, які дуже популярні в світі. При різних політичних устроях, війнах і при мирному режимі потреба в них дуже колосальна,  і вона продовжує зростати з кожним роком.  Прикладних математиків у світі постійно не вистачає, адже вивчати дану науку досить складно. Випадкові студенти на цій спеціальності довго не затримуються.
-    Якщо не секрет, який напрямок прикладної математики Вас цікавить найбільшою мірою?
-    З моменту навчання в університеті та аспірантурі мої інтереси в галузі прикладної математики поступово змінювалися – від радіоелектроніки вони перейшли до моделювання складних систем, а згодом і до чисельно-аналітичних методів дослідження нелінійних об’єктів. Зараз я викладаю дисципліну «Моделювання складних систем» на 5-му курсі.
-    Як Ви прийшли в галузь прикладної математики?
-    Мабуть потрібно починати розповідь від років навчання в школі… Я ріс у невеликому містечку в Сибіру. Так склалося, що  в нашій школі було 4 (!) заслужені вчителі РСФСР. Це рідкісний випадок! А сталося так тому, що ці викладачі відбували заслання у нашому містечку.
       Школу я закінчив з медаллю і захотів у подальшому отримати освіту в галузі математики, тому поїхав вступати за 4000 км від свого дому в Ленінградський державний університет (нині Санкт-Петербурзький державний університет) на механіко-математичний  факультет. Тоді я вперше почав освоювати основи прикладної математики, яку тоді називали теорією механіки або теорією автоматичного управління.
       У 1962 році я закінчив університет і поїхав освоювати науку в місто Новосибірськ, в Інститут математики Сибірського відділення АН СРСР, який очолював академік С.Л. Соболев.
       Щоб перейти в галузь радіоелектроніки, якою я тоді захопився,  потрібно було отримати другу вищу освіту в галузі проектування радіоелектронних пристроїв. Згодом я переїхав до Києва і вступив до аспірантури Київського політехнічного інституту. В 1967 році я захистив кандидатську дисертацію. Потім 10 років працював у електронній промисловості на заводі «Кристал», де отримав справжню життєву практику для прикладного математика в галузі мікроелектроніки. В 1974 році захистив докторську дисертацію на тему «Моделювання і проектування пристроїв мікроелектроніки».
       У 1978 році на конкурсній основі я був запрошений на місце завідуючого кафедрою прикладної математики на факультет, який нині називається ФІОТ. У 1990 році на базі кафедри прикладної математики був утворений наш факультет.  У 1993 році я був обраний академіком Академії наук вищої школи України, а у 1998 році мені було присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». З 1994 по 2005 рік я був деканом факультету прикладної математики.
-    Розкажіть, будь-ласка, яке майбутнє кафедри прикладної математики?
-    Зараз перед нами постало багато складностей…
       Ми випускаємо кваліфікованих спеціалістів у галузі прикладної математики. Але чомусь всі вони прагнуть виїхати закордон. Якість підготовки на кафедрі є досить високою, тому роботодавці залюбки беруть наших студентів на роботу. Наші випускники працюють по всьому світу – в США, Німеччині, Швеції і, навіть, в Австралії та Південній Африці (ПАР).
       Останнім часом на нашій кафедрі почали різко скорочувати бюджетні місця для 1-го курсу. Якщо раніше було 75 студентів на потоці, то в цьому році виділили тільки 48 бюджетних місць. Це, звичайно, погано, тому що здібних школярів досить багато, але не всі мають можливості та достатньо коштів, щоб розпочати навчання на контрактній основі.
       Але, незважаючи на всі труднощі, ми дуже пишаємося нашими студентами і прагнемо зробити все, щоб їм було цікаво вчитися та якомога легше вивчати складні дисципліни.
 
 Новини ( 181 ... 195 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 191, зареєстрованих: 0, гостей: 191. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського