Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2011-11-06 01:01:09.0

Гіяс Бахтоваршоєв – учасник програми подвійного диплому НТУУ «КПІ» та Ecole Polytechnique

      Міжнародна діяльність факультету прикладної математики є досить інтенсивною, на базі нашого факультету щорічно відбуваються різноманітні конференції, семінари та майстер-класи за участю представників зарубіжних університетів та ІТ-компаній.
Але міжнародна діяльність ФПМ не обмежується лише такими заходами – студенти нашого факультету активно беруть участь у різноманітних програмах академічних обмінів. Зокрема, двоє студентів ФПМ навчаються за програмою подвійного диплому у найкращому вищому технічному навчальному закладі Франції – École Polytechnique: Микола Козленко (КМ-61) навчається у Франції з 2010 року, а Гіясіддін Бахтоваршоєв (КВ-71) розпочав навчання в цьому році. У останнього кореспондент ФПМ Тетяна Грибок (КВ-84) взяла інтерв’ю.
-           Привіт! Як справи? Як давно вже у Франції?
-           Привіт! Чудово! У Франції я вже майже два місяці (прилетів 19 вересня), але все одно відчуття, що тільки вчора був в Україні...
-           Як тебе зустріли французи?
-           Дуже гостинно, прямо в аеропорту Шарля-де-Голля на мене чекав привітний monsieur, який доставив мене на автомобілі до кампусу університету, де мене одразу  поселили до гуртожитку. Там я та інші студенти провели майже два тижні, вирішуючи різні формальності (медогляд, ISIC, візові процедури, страхування, пошив уніформи та інструктажі).
            Але окрім цього були певні заходи з боку керівництва та студентської ради самоврядування, спрямовані на те, щоб ми познайомилися між собою. Так, був проведений Welcome Cocktail з президентом університету генералом Мішелем Ксав’єром та командиром курсу підполковником Арноу Дюлаком. Також була організована посвята, квести по кампусу та по Парижу, а також поїздка до Диснейленду.
-           А чому така мілітаризація?
-           École Polytechnique підтримується Міністерством оборони Франції, тому більшість керівних посад займають люди з військовим званням (окрім жінок), а в склад уніформи навіть шпага входить. Більше того, всі французи, що тут навчаються за програмою інженера, мають пройти військову підготовку. Цікавим фактом є те, що дівчатам дозволили навчатись лише з 1970 року. Іноземні студенти за бажанням можуть брати участь у військових парадах.
-           З кимось зі студентів вже встиг потоваришувати?
-           Складне питання, адже на це в мене було не так багато часу. Найбільше я спілкувався з росіянами, але також потоваришував з перуанцями та індусами. На курсі я один українець, але в цілому тут навчаються декілька студентів КПІ, в тому числі й Микола Козленко. Вони навіть організували слов’янський вечір для студентів групи вищих шкіл ParisTech і ще деяких університетів, що знаходяться поряд. Присутніх частували українським салом та шоколадом. Вечір вдався на славу.
-           Що ж, ви весело проводили там час. В тебе не виникало мовного бар’єру?
-           Спочатку ні. Але якось одна співробітниця не могла нам щось пояснити, потім сказала це  французькою, а я переклав, оскільки я трохи володію цією мовою (десь між рівнями А2 та В1). Після цього ми з нею ще поговорили.
В результаті французи не хотіли взагалі спілкуватися зі мною англійською, тільки французькою. І ось тут мовний бар’єр періодично виникав, бракувало словникового запасу. Зате трохи згодом, на Welcome Cocktail, коли генерал Ксав’єр дізнався, що я з України, то він сказав: “
Oh, I’ve been told that you speak French very good”.
-           Рада за тебе! Чим зараз займаєтеся?
-           Три тижні тому нас відправили на мовний практикум. Частину студентів на північне узбережжя Франції в Шербур (на територію військової бази), а інших – на південний захід у Вільньов-сюр-Лот (по родинах). Мене поселили в одну родину разом із китайським студентом, якого звуть Лі У. Розселяли по сім’ям по двоє, причому так, щоб окрім французької (і англійської) спільних мов спілкування не було. Це для того, щоб активніше відбувався процес мовної інтеграції.
-           Зрозуміло. А як саме відбувається навчання? Які предмети вивчаєте?
-           Все починається о 9-ій ранку. Пари по півтори години. В першій половині дня дві пари, після чого обідня перерва на годину, а в другій половині дня – ще одна або дві пари. Окрім того, в середу, після обіду, замість навчання студенти мають працювати волонтерами у якійсь організації чи асоціації. Це також задля практики французької мови. Я і ще 7 студентів проходимо цей практикум в місцевому музеї. Останнього разу ми допомагали в організації  конференції на тему «Річки в образотворчому мистецтві».
            Для вивчення французької мови нас поділили на групи по рівню знань французької. Тут викладають граматику, розуміння усної мови, усне висловлювання, розуміння письмової мови, іноді фільми, повсякденне життя (де нас ознайомлюють зі стилем життя, побутом та звичаями французів) та SpeedLingua, предмет, на якому, використовуючи однойменну програму, а також стереонавушники та мікрофон, тренується вимова і усне сприйняття.
-           Цікаве навчання у Франції. Доречі, як тобі країна?
-           Складно відповісти одразу, адже я вперше побував в Парижі у 2003-му і мені дуже сподобалося місто. Рік потому, коли я приїхав у Париж з Лондона, відчуття були не дуже приємні, адже Лондон набагато чистіший і немає настирливих вуличних продавців. Третього разу (рік тому в грудні), коли я здавав вступні іспити в École Polytechnique, Париж мені знову сподобався, адже туристів було набагато менше.
            Нових вражень немає, оскільки Західну Європу я бачив не раз. Трохи дратують французькі банки та мобільні оператори через непродуману та складну систему обслуговування.
            Серед позитивних моментів слід відмітити досить непогану транспортну систему. Незважаючи на те, що вона є досить дорогою, вона мені подобається. Окрім того, приємно дивує висока якість і доступність продуктів харчування. Хоча мене дуже вразило те, що у французів майже немає власного виробництва шоколаду, а вся продукція бельгійського та швейцарського виробництва.
-           Що ж, дуже дякую за цікаве інтерв’ю. Бажаю тобі плідного навчання у Франції і не забувай про Україну та рідний Політех.
-           Радий був поспілкуватись. І хочу передати великий привіт з Франції всім моїм знайомим, студентам та викладачам ФПМ.
 
 Новини ( 196 ... 210 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 14, зареєстрованих: 0, гостей: 14. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського