Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2014-03-17 21:03:04.0

Владислав Магдін – учасник програми академічної мобільності між НТУУ «КПІ» та Університетським коледжем міста Йовік

        Останні роки в НТУУ «КПІ» набирає обертів міжнародна співпраця з університетами Європи. Студенти, аспіранти та викладачі отримують можливість навчатися чи проводити дослідження зі своїми закордонними колегами, не зупиняючи процес навчання або викладання в рідному університеті.
      Такою можливістю скористався студент 6-го курсу ФПМ Владислав Магдін (група КВ-84М). Вашій увазі пропонується інтерв’ю нашого кореспондента з Владом, в якому він розповідає про те, як він став учасником програми академічного обміну, про необхідні документи для участі в конкурсі та про особливості навчання в Норвегії:
-    Розкажи трохи про себе…

Я родом з Південно-Західної України, диплом бакалавра здобув у Хмельницькому національному університеті і вступив на магістратуру в КПІ. Захоплююся подорожами, адже цікаво бачити, як живуть люди в різних країнах, їх культуру, світобачення. Хочеться відчувати себе «людиною світу», тобто відчути на собі місцевий колорит іншої країни.
-    Чому ти вирішив поїхати закордон?
Навчання за кордоном – це прекрасна можливість отримати досвід, практичні навички, пізнати світ та закласти підвалини професіоналізму. Саме тому я розглянув усі можливі пропозиції для навчання за моєю спеціальністю і обрав університет в Норвегії Gjøvik University College (http://www.hig.no/).
-    Як до цього поставилися викладачі?
Викладачі ФПМ підтримують прагнення студентів до здобуття вищої освіти за кордоном, тому я отримав від них лише розуміння та підтримку, а деканат допоміг узгодити низку організаційних питань щодо подальшого навчання.
-    Які документи необхідно було зібрати для участі в конкурсі?
Прийом документів на участь у програмі у 2013 році тривав до 10 грудня 2012 року. Основними документами, які потрібно подавати, є диплом бакалавра, результати TOEFL тесту (необов’язково), навчальна картка з університету, мотиваційний лист, фотографії та закордонний паспорт. Всі документи повинні бути перекладені на англійську або норвезьку мову та завірені у нотаріуса. Отримати документи у відділі кадрів КПІ труднощів не склало, необхідно було лише написати заяву.
-    Як проходив конкурс?

Наприкінці січня відбулась співбесіда з представниками норвезького університету на території КПІ. Співбесіда мала форму вільної розмови з метою отримання всебічного уявлення про кандидата на навчання (освіта, професійні характеристики, рівень підготовки, світобачення). Значна увага приділяється результатам навчання кандидата за попередні роки. Проте, необхідно зауважити, що у випадку з Норвегією, міжнародний результат TOEFL тесту є не обов’язковим. Але відповідний рівень знання мови повинен бути, оскільки співбесіда відбувається англійською.
-    Коли тобі стало відомо, що ти пройшов конкурс?
Результати відбору були відомі на початку березня. Проте, отримання візи зайняло близько трьох місяців, оскільки документи у посольство я подав у другій половині березня, а віза була відкрита лише наприкінці червня.
-    Як називається місто, де знаходиться університет?
Місто, в якому знаходиться університет, називається Йовік, воно розташоване в 100 км від головного аеропорту країни Гардермуен, що знаходиться неподалік Осло. Населення Йовіка становить близько 30 тис. чоловік. Знаходиться на західному березі озера Мьєса, що є найбільшим у Норвегії. Крім того, у місті проходили змагання з окремих видів спорту під час зимової Олімпіади 1994 року, яка відбулась у Ліллегаммері.
Кожні дві години відправляється автобус, як з аеропорту до міста, так і навпаки. В університеті є студенти, які на момент літніх канікул працюють в студентському профкомі і є відповідальними за приїзд та поселення у гуртожитки міжнародних студентів.
-    Коли ти приїхав в Норвегію?
Початок навчання в Норвегії для міжнародних студентів – 16 серпня, а для норвежців – 21 серпня. Бажано приїхати на декілька днів раніше перед початком навчання, щоб адаптуватися до місцевих умов.
-    Як пройшло знайомство з країною? Студентами?
Знайомство з країною відбулося ще до початку навчання. В перші декілька днів відбулися зустрічі, на яких була присутня більшість міжнародних студентів та викладачів. Одного дня, навіть був прийом у мерії міста. Мер Йовіка нас тепло привітав з початком навчання в Норвегії, представив країну та місто.
-    Який в тебе розклад? Що вивчаєте?
Розклад залежить від обраної спеціальності та напряму підготовки. Проте, характерною особливістю навчання є велика кількість годин, що відведена на індивідуальну та групову роботу. Предмети різноманітні, охоплюють питання передачі та відображення кольору, розроблення та проектування інтерактивного дизайну та додатків для мобільних пристроїв.

-    Чи важко тобі вчитися?
Вимоги до навчального процесу, як в Україні, так і в Норвегії аналогічні. Якщо виконуєш всі навчальні вимоги наполегливо та вчасно, проблем з навчанням не відчувається. Найважчим є деякий бар’єр з англійської. Оскільки в університеті працюють викладачі з різних країн, доволі часто необхідно затратити трохи часу, аби звикнути до їх специфічної вимови. Проте, в організаційному плані труднощі не повинні виникати, оскільки завжди є можливість звернутись до працівників університету за певною допомогою чи просто порадою. Всі організаційні та навчальні питання в університеті продумані до останньої дрібниці.
-    Як до тебе ставляться викладачі, одногрупники?
В навчальному закладі навчається близько 3000 студентів, з них близько 150 – це міжнародні студенти з 28 країн світу. Норвежці – надзвичайно добродушні, спокійні та гостинні люди. Є багато індивідуальних завдань в групах, які поділені так, щоб були студенти з різних країн.
-    Чи дорого проживати в Норвегії українському студенту?

Навчання у вищих навчальних закладах Норвегії безкоштовне. Проте, затрати саме на проживання та харчування великі порівняно з іншими європейськими країнами. Але стипендії вистачає, як на проживання, так і на харчування. Страховка є безкоштовною, призначається автоматично, якщо студент буде навчатись в країні більше 6 місяців. Проте, відвідування лікаря з незначних причин не є безкоштовним.
-    Було цікаво поспілкуватися, Владе. Дякую за розповідь. Сподіваюсь, що навчання у Норвегії стане одним з головних кроків на шляху до твоєї мрії. Бажаю навчатися на відмінно та не забувати про рідний університет.
 
 Новини ( 136 ... 150 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 190, зареєстрованих: 0, гостей: 190. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського