Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2016-08-09 20:09:49.0

Випускник ФПМ Олександр Гончар – студент університету Верони

Грант, обмін, подвійний диплом? Останнім часом багато студентів думають про навчання закордоном. Хтось вважає це хорошою нагодою побачити світ та марить конкретними навчальними програмами, а дехто вважає, що це марна витрата грошей та часу. Для перших зараз існує просто безліч можливостей та варіантів, якщо ви серед них, радимо завітати до міжнародного офісу ФПМ. Проте, якою б не була ваша думка, підтвердити чи спростувати її можуть студенти, які скористалися нагодою навчатися в іноземному виші. Про свої враження та досвід розказав випускник ФПМ Олександр Гончар, який наразі навчається в університеті Верони.

Як і чому ти вирішив навчатися за кордоном?
Думав про це ще з 3 курсу. Спочатку планував поїхати у Німеччину (знаю німецьку мову та більш-менш знаю культуру), вже подавав документи, але Олег Романович Чертов розповів про можливість отримати стипендію у Вероні для іноземних студентів, я взяв участь у конкурсі і отримав її.
Як поставилися до твого рішення друзі та родина?
Позитивно – я вже всім набрид зі своїми класними жартами. :) Жартую, всі розуміють, що це чудова можливість отримати новий досвід та розвиватися у професійному плані, тому, звичайно ж, підтримали мене, хоч і "расставашки – всегда грустняшки".
Як ти потрапив у програму?
Це просто грант на навчання на магістратурі, я такий самий студент, як і італійці.
Чому Італія? Які твої перші враження від країни?
Це абсолютно нова країна для мене, а я люблю пірнати у невідоме, тому це навіть цікавіший варіант, ніж Німеччина, про яку я знаю набагато більше. Перші враження? Люди відкриті та завжди радісні, felici, після першої прогулянки містом я зрозумів, що хочу тут залишитись на деякий час. :)
Чи обов’язково знати італійську, щоб взяти участь у подібній програмі?
Ні, навчання повністю здійснюється англійською, хоч і більшість студентів італійці. Тому вистачило звичайного IELTS, який я склав на 6.5.
Яку навчальну програму ти обрав? Що ви вивчаєте?
У мене навчальна програма така, що я сам обираю, що вивчати в кожному семестрі, головне лише набирати потрібну кількість кредитів. У цьому семестрі я вивчатиму функціональний аналіз та комп’ютерну алгебру (насправді це Error Correction Theory), ще один курс – аналіз часових рядів – я буду вивчати у онлайн-режимі, тому що викладач територіально знаходиться в іншому місті – у Тренто. До речі, це ще одна прикольна особливість навчання у Європі – можна отримувати кредити за предмети з інших кафедр або навіть з інших університетів. Ще один предмет, який я буду вивчати, планується як семінарські курси, наприкінці яких потрібно розробити міні-проект. Такий формат особисто мені дуже імпонує.
Система вищої освіти в Італії, ймовірно, відрізняється від української. Чим вона краща або гірша?
Я б не став порівнювати у форматі "гірше-краще", вона просто інша. Особливо це відрізняється у свободі вибору предметів та можливостей для стажування у студентів. Це те, що я вважаю найбільшою перевагою саме цієї системи. З іншої сторони – ті самі лекції, лаби, при чому у нас деякі були навіть кращі – але це вже залежить від викладачів.
Скільки часу ти витрачаєш на навчання? Вистачає часу на хобі або подорожі?
Чотири предмети – це ізі. :) Вистачає часу на абсолютно все – від своїх проектів та self-education до спорту і тусовок.
Що ти думаєш про місцевих мешканців? З ким ти спілкуєшся?
Я живу у гуртожитку, атмосфера тут дуже інтернаціональна – є хлопці з Іспанії, Італії, Німеччини, Австралії, Словенії, Тайваню, та ще купи країн – я так відразу і не згадаю. Більше якось здружився з німецькою компашкою – частенько десь «зависаємо». З італійцями спілкуюсь трохи менше, але я думаю, це ненадовго, вони теж круті, веселі, просто моя італійська поки що не дозволяє вільно спілкуватися з ними, а англійську тут знають далеко не всі.
Ти їси щось окрім піци та спагеті?

Та у нас тут на третьому поверсі гуртожитку я та мій сусід (теж з України, з КНУ) – головні кулінари, паста і піцца для нас занадто буденні. :)
Як ти проводиш свій вільний час? Як розважаються студенти в Італії?
Розважаються так, як і усюди. Єдина різниця в тому, що українські туси часто перетворюються в звичайні пиятики без ідеї та фану, а тут такі туси більше схожі на... коротше, ви всі дивилися американські студентські фільми – оце воно. :)
Що б ти міг порадити студентам, які також бажають взяти участь у подібних міжнародний програмах?
Вивчити англійську та здати тест IELTS/TOEFL, отримати досвід роботи за спеціальністю (або взяти участь у якомусь проекті), і відправляти, відправляти, відправляти свої оцінки, резюме та мотиваційний лист з рекомендаціями усюди, де б ви хотіли опинитись. Гарантую, що кудись точно пройдете, це просто. :) Успіхів! ;)
 
 Новини ( 76 ... 90 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 91, зареєстрованих: 0, гостей: 91. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського