Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2015-03-28 20:44:30.0

Арина Силенко – учасниця програми академічної мобільності проекту EUROEAST

        Не секрет, що наш факультет є учасником кількох міжнародних програм академічної мобільності: студенти ФПМ мають можливість брати участь у конкурсах для отримання стипендій на навчання за обміном закордоном. EUROEAST – одна з таких програм, її учасниця Арина Силенко поділилася своїми враженнями і дала нам інтерв’ю:
          Розкажи, будь ласка, про себе. Чим ти займаєшся, які у тебе захоплення?
        Я студентка групи КМ-41м. Восени 2014 року поїхала навчатись за обміном у Фінляндію в університет Аалто. Цілеспрямована та амбіційна дівчина, досить активна особистість, намагаюсь весь час в чомусь брати участь, люблю подорожувати, читати, дізнаватись та пробувати щось нове. Була волонтером у воєнному госпіталі та організатором благодійного розпродажу. В минулому перепробувала багато різних хобі: танці, писанкарство, спів, малювання, грала трохи на сопілці, навчилась жонглювати, та найбільш серйозним захопленням була гра на класичній гітарі. Колекціоную олівці та ручки з кожного цікавого місця, де я побувала. Бачила полярне сяйво.
         Чому ти вирішила поїхати навчатися за кордон? Чому обрала саме цю програму?
          Чесно кажучи, я не дуже добре пам’ятаю. Мій товариш розказав мені, що є така можливість, і ми вирішили діяти: пішли вивчати англійську, щоб підготуватись до екзамену. Було велике бажання поїхати навчатись за кордон, вийти із зони комфорту, дізнатись, що вивчають там і яка різниця в навчанні, та не дуже вірилось, що виберуть, це здавалось майже неможливим. В мене був вибір між двома варіантами: програма подвійного диплому з менш цікавим особисто для мене навчанням, та академічний обмін на рік з цікавими дисциплінами. Я дуже вагалась і вибирала довго, адже в Україні «корочка» дуже важлива, а тут ще й дві, а одна ще й європейського зразка. Та все ж цікаве навчання переважило і я обрала університет Аалто. Про свій вибір я не пожалкувала.
         Чи підтримували твоє бажання близькі та друзі?
         Так, всі підтримували, але все одно було важко, тому що я ніколи не жила окремо від рідних, не залишала хлопця та друзів на довгий час. Були періоди навіть коли я плакала і казала, що нікуди не поїду. Тоді я дуже боялась змін та відстані.
         Тобі подобається Фінляндія? Чому?
          Фінляндія мені не подобається через два великі недоліки.
       По-перше, люди. Фіни дуже закриті люди, і тому мені з ними важко. Ще й живу я разом з типовою фінкою. І це взагалі неможливо, ми з нею навіть не вітаємось – вона уникає будь-якого контакту зі мною.
       По-друге, погода. Виявилось дуже складно жити без сонця, наприклад, в листопаді сонце вийшло лише один раз. Дійшло до того, що я коли бачу сонячний промінь на кухні, я просто біжу до нього, щоб хоч на пару хвилин побачити сонячне сяйво.
       А взагалі Фінляндія дуже вдала країна для проживання. Тут все відкрито, чесно, закони працюють, люди дуже добрі та чемні.
      Як до тебе ставляться місцеві студенти? Чи обов’язково володіти фінською для комфортного спілкування?
          Місцеві студенти ставляться дуже добре, ми всі проводимо багато часу разом, і стали досить добрими друзями.
         Володіти фінською не потрібно. У Фінляндії абсолютно всі, хоча б на якомусь рівні, володіють англійською. Якщо хтось не може допомогти, тому що не досить добре знає англійську мову, він покличе працівника, який знає її краще.
         Де саме знаходиться університет? Де ти живеш?
      Університет Аалто знаходиться в місті Еспоо, це 20 хвилин на автобусі від центру Гельсінкі. Місто дуже красиве, з чудовою природою. Коли я вперше йшла зі свого дому до університету, в мене виникала одна асоціація: зачарований ліс з якоїсь казки.
        Живу я в двокімнатній квартирі з сусідкою, тобто в кожної з нас є особиста кімната, спільна кухня та санвузол. Наш гуртожиток розташований в метрах 100 від бухти, і навколо дуже гарно, всюди ліс, восени я навіть збирала гриби біля свого будинку.
          Який у вас розклад і чи складно вчитися?
          Розклад я формую собі сама, обираючи дисципліни, які я буду вивчати. На додачу до лекцій з багатьох дисциплін, ми з командою, з якою працюємо, окремо домовляємось про зустрічі і формуємо свій розклад. Наприклад, останній раз з командою по одній з дисциплін ми працювали з 10 до 20, у суботу, на день всіх закоханих. Тобто розклад ненормований і варіюється. Дисципліни, які я обирала, вивчати не складно, але вони займають багато часу.
          Чи є якісь принципові відмінності у процесі навчання в Україні та у Фінляндії?
         З викладачами ми спілкуємось майже як з друзями, наприклад, звертаємось за іменем і можемо прийти з будь-яким проханням та питанням.
         Також під час та після курсів викладачі постійно збирають відгуки про зміст дисципліни, про тип робіт, взагалі хочуть почути будь-які думки та зауваження. Тут дослухаються до думки студента і хочуть її знати, аби разом удосконалювати дисципліни.
         У Фінляндії використовується електронна система. Є три ресурси, якими я постійно користуюсь. Домашнє завдання, в основному, в електронному вигляді (завдання, матеріали, його здавання). Всі презентації з занять розміщуються на сайті, звідки я можу їх завантажити та передивитись ще раз. В електронному вигляді також є опис дисциплін, де розписується, що ми будемо вивчати і що будемо знати після курсу, розклад і викладачі. На дисципліни та екзамени потрібно реєструватись онлайн.
         Навчання – це не лише суха теорія, а і цікаві практичні завдання. Також якщо ми щось вивчаємо, то нам розказують про реальні проекти, і ми над ними працюємо. Наприклад, дисципліна Introduction to IT Business and Venturing. До нас приходили студенти зі своїми стартапами, ми аналізували існуючу бізнес-модель та описували для них нову.
         В інших моментах мені складно порівняти, тому що дисципліни, які я обирала в Аалто відрізняються від курсів, які я вивчаю в КПІ.
          Тобі вистачає часу на дозвілля? Чим ти займаєшся у вільний від навчання час?
         Це залежить від періоду та курсів. В першому семестрі було дуже складно і на дозвілля часу не вистачало.
         По можливості подорожую, беру участь у заходах, які влаштовують студентські організації та які проходять у Фінляндії в цілому, зустрічаємось з друзями, почала активно займатись спортом.
          Що необхідно студенту КПІ для вступу? На що варто звернути увагу?
          Перейти на сайт міжнародного офісу ФПМ , там надана вся потрібна інформація. У розділі «Відповіді на деякі запитання про проект» я особисто виділила моменти, які були для мене не зрозумілими, спірними, або через які мені доводилось заново оформлювати деякі документи.
         Також там є гарна порада про те, що спочатку варто прочитати розділ Frequently Asked Questions на сайті проекту EUROEAST.
         Якою є фінансова сторона питання, чи дорого обійдеться навчання українському студенту?
          Українському студенту навчання обійдеться в «нічого». Стипендія покриває всі витрати. Звичайно спочатку потрібно оформити дозвіл на проживання у Фінляндії і заплатити різні внески, але це все потім відшкодовується. Але є такий момент, що стипендія за перший місяць приходить в кінці вересня, тобто студент має мати на перший місяць близько тисячі євро своїх грошей, які він потім поверне зі стипендії.
          Чому, на твою думку, варто брати участь у подібних програмах?
          Тому що зникають всі страхи, тому що ви знайомитесь з неймовірною кількістю людей зі всього світу, тому що це неймовірний досвід – прожити в другій країні майже рік (тут ще мільйон підпунктів), тому що ви отримуєте нові знання і підтягуєте англійську, тому що ваш кругозір, бажання та цілі змінюються докорінно.
         І це все не пусті слова. Я дуже хотіла працювати в ООН, змінювати світ на краще і навіть не могла подумати, що Аалто дасть мені таку можливість. У мене є дисципліна Product Development Project, який триває цілий рік. На ньому ми формуємо команди, потім за командою закріплюють компанію, та цілий рік ми вирішуємо поставлену перед нами цією компанією задачу. Наразі моя команда співпрацює з UNICEF. Восени ми провели в Уганді три тижні та ще на два поїдемо в березні, щоб протестувати наш прототип.
         Ще один приклад. Я мріяла побачити північне сяйво, ще до того, як дізналась про цю програму. Це була справді велика мрія. І знову вона здійснилась завдяки моєму навчанню у Фінляндії. Нещодавно я відвідала Лапландію і побачила північне сяйво. Я була неймовірно щаслива у той момент.
         На останок я хочу додати, що вважаю цей рік найщасливішим роком мого життя і я безмежно вдячна всім, завдяки кому я потрапила сюди. Програма академічного обміну надає неймовірний досвід, який ви ніколи не забудете і який змінить ваше життя.
 
 Новини ( 106 ... 120 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 201, зареєстрованих: 0, гостей: 201. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського