Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2010-10-14 20:03:33.0

День антивірусної безпеки з Лабораторією Касперського

 
    7 жовтня 2010 року відбувся третій візит фахівців з антивірусної школи Лабораторії Касперського (Москва), які відвідали наш університет, зокрема факультет прикладної математики, з метою проведення семінару з антивірусної безпеки. Для студентів це була надзвичайно очікувана подія.

    Почався захід з представлення учасників семінару. Серед них були вже знайомі нам з попереднього семінару Станіслав Шевченко, Маргарита Бакіна, Юрій Намєсніков та Юрій Сєкін. Гості зауважили, що ціль їхнього візиту до Києву – не рекламування власного продукту,  а надання всім присутнім більше інформації про комп’ютерну безпеку.
    Далі гості попросили студентів назвати теми, які вони хотіли б обговорити під час семінару. Серед «гарячих» питань були: «Чи займаються антивірусні компанії написанням шкідливого коду?», «Яка з антивірусних компаній є лідером?», «Сучасні методи розробки антивірусів» тощо.
Спочатку, Станіслав Шевченко, заступник директора департаменту досліджень ЗАТ «Лаборатория Касперского» та керівник проекту «Антивирусная школа», запропонував гру «Асоціації»: кожен називає термін, який у нього асоціюється з комп’ютерною безпекою. Всього таких слів назбиралось близько чотирьох сторінок. Учасник, який назвав останнє слово, отримав ексклюзивний наручний годинник помаранчевого кольору, кольору Антивірусної школи. Це було приємною несподіванкою для всіх присутніх.
    Наступним слово взяв Богдан Молодан, випускник НТУУ «КПІ», який вже певний час співпрацює з Лабораторією Касперського. Він розповів аудиторії про нову технологію honeypot, яка активно використовується в боротьбі проти вірусів останні кілька років. Honeypot являє собою мережевий ресурс, який сам по собі ні з чим не взаємодіє. Його задача бути атакованим зловмисником, що в результаті дозволить вивчити стратегію та засоби, за допомогою яких потенційно можуть бути атаковані реально існуючі об’єкти. Доповідач розповів студентам, як можна встановити honeypot на свій комп’ютер. Але, щоб уникнути небажаного впливу на систему та зберегти дані, потрібно використовувати для цього операційну систему Linux. Як приклад, Богдан розповів, що він сам за допомогою honeypot за декілька годин піймав на своєму ПК близько десяти комп’ютерних вірусів.
 
    Останньою була доповідь Юрія Намєснікова про Бот-нети. Бот-нет – це комп’ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів із запущеними на них ботами – автономним програмним забезпеченням. Вони таємно встановлюються на комп’ютер та використовують його в своїх цілях, а саме: розсилають спам, крадуть персональні дані, блокують роботу комп’ютера тощо. Виявити головний командний центр при такій схемі розповсюдження практично неможливо. Пан Намєсніков пропонував аудиторії поміркувати над шляхами вирішення цієї проблеми.

    Під час семінару студенти задавали численні запитання співробітникам лабораторії Касперського, що свідчило про високий рівень зацікавленості аудиторії.
    Будемо чекати на наступні зустрічі з фахівцями антивірусної школи Лабораторії Касперського.

 
 Новини ( 256 ... 270 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 207, зареєстрованих: 0, гостей: 207. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського